Het Gnawa Festival wordt benefiet voor slachtoffers aardbeving in Marokko
➤ Lees meer
Hind Ennaira, een van de populairste jonge vrouwelijke gnawa artiesten van dit moment, gaf tijdens haar eerste bezoek aan Amsterdam een spontaan pop-up concert in het cultureel centrum MAQAM. De reacties waren overweldigend! Vanwege het grote succes deelt ze opnieuw het podium met Salah Edinne Mesbah, Mohamed Al Mokhlis en Hamza Amrani, leden van het Amsterdams Andalusisch Orkest.
Hind Ennaira werd geboren in Essaouira (Marokko), de bakermat van de Gnawa-kunst, Afro-Marokkaans en woestijn-blues. Op zeer jonge leeftijd verdiepte zij zich in dit bijzondere muziekgenre, een wereld die in eerste instantie alleen toegankelijk leek te zijn voor mannen. Vandaag de dag domineert Hind, als een van de twee gnawiat, de Gnawa muziekscene. Spelend op haar Guembri-instrument bewijst ze aan de wereld dat deze traditionele Marokkaanse folklore ook bestemd is voor vrouwen. Ze richtte haar eigen band op waarmee ze optreedt in Marokko en het buitenland. Hind staat bekend als een van de ‘maâlems’ die met haar optredens volle zalen trekt.
Het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) speelt verschillende muziekvormen uit diverse tijdsperioden en stijlen. Van Granada tot Bagdad, van het rijke Arabo Andalus repertoire tot de mystieke Oosterse muziek, en van de geraffineerde improvisatiemuziek uit de Arabische wereld tot de volkse muziek uit de Maghreb. Het orkest wordt nu al tien jaar gevormd door musici uit binnen- en buitenland. Niet alleen houden zij samen het traditionele Arabo-Andalusische repertoire levend, maar ook spelen zij improvisatiemuziek uit de Arabische wereld en volksmuziek uit de Maghreb. In de loop der jaren werkte het orkest samen met gerenommeerde musici uit allerlei genres, van Arabisch (Marcel Khalife en Sami Yusuf) tot jazz (Metropole Orkest) en flamenco (Estrella Morente). Naast deze repertoires zet het AAO zich ook in voor muzikale verdieping en staat het orkest ook met andere Andalusisch georiënteerde genres op het podium, zoals de Malhoun, (Sanaa Maharati). Naast de Andalusisch repertoires specialiseert het AAO zich ook op de Oosterse sharqi muziek.