© Adnane Zemmama

Hamid El Kasri

Maâlem of Gnawa
Gnawa Festival
zo 10 nov / 18:30
zo 10 nov ’24
18:30
  • zo 10 nov ’24
    18:30
    Conservatoriumzaal

Hamid El Kasri is een Marokkaanse Gnawa-muzikant die traditioneel wordt beschouwd als een maâlem, ook wel 'meestermuzikant'. Hij is een legende in de Gnawa-cultuur en wordt geprezen om zijn verjonging van het genre, terwijl de authenticiteit behouden blijft. Hij is voor de guembri wat Jimmy Page is voor de gitaar.

Zijn charisma, krachtige stem en beheersing van de guembri maken hem tot wie hij is, erkend en gerespecteerd door al zijn hedendaagse collega-muzikanten. Maâlem Hamid El Kasri is een van de beste Gnawa-artiesten als het gaat om het combineren van genres. Hij kan moeiteloos improviseren met zijn guembri op jazz, afro-beat, reggae, rock, qawali en andere muziekstijlen.

Hamid El Kasri werd geboren in Ksar El Kebir, waar zijn achternaam -een artiestennaam- naar vernoemd is: het betekent simpelweg ‘van Ksar El Kebir’. Gnawa zat niet in de familie, maar Hamid groeide wel op te midden van de Gnawa-cultuur. Hij keek op naar de man van zijn grootmoeder, een oude tot slaaf gemaakte van Soedanese afkomst, die hem veel leerde over het magische instrument dat alleen de echte grootmeesters mogen aanraken: de guembri.

Garderobe en drankje  
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.  

Ooievaarspaskorting  
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.