Moments Musicaux
Delft Chamber Music Festival op reis
Frederieke Saeijs & Nino
za 29 mrt / 20:15 / Nieuwe Kerk
Programma:
Franz Schubert II. Andantino, uit: Six Moments Musicaux op. 94
Franz Schubert II. Allegro, uit: 4 Impromptus op. 90 D.899
Ludwig van Beethoven Sonate voor viool & piano nr. 10 in G-groot, op. 96
Amy Beach Romance voor viool & piano op. 23
César Franck Sonate voor viool & piano
Programmatoelichting:
Franz Schubert - II. Andantino, uit: Six Moments Musicaux op. 94 & II. Allegro, uit: 4 Impromptus op. 90 D.899
Ondanks het feit dat hij slechts eenendertig jaar oud is geworden heeft Schubert meer dan duizend muziekstukken gecomponeerd. Six moments musicaux is een verzameling van zes korte stukken voor solo piano. Samen met de impromptu’s behoren ze tot de meest gespeelde pianomuziek.
Ludwig van Beethoven - Sonate voor viool & piano nr. 10 in G-groot, op. 96
Beethoven componeerde zijn tien sonates voor piano en viool tussen 1797 en 1812. De viool- en pianopartij zijn volop aan elkaar gewaagd in een gelijkwaardige muzikale dialoog. De tiende sonate is weliswaar minder bekend dan zijn voorgangers de 'Frühlingssonate' en de 'Kreutzersonate', maar doet daar qua pure schoonheid niets aan onder.
Amy Beach - Romance voor viool & piano op. 23
Amy Marcy Cheney Beach was een Amerikaanse componist en pianist met Schotse voorouders. Ze was de eerste Amerikaanse vrouwelijke componist die naam maakte in de muziek. Amy groeide op in een muzikaal gezin en al op jonge leeftijd trok haar muzikale talent de aandacht. Op haar dertiende componeerde zij haar eerste concertaria, die vervolgens werd uitgevoerd door de New York Philharmonic Society. Toen zij zestien jaar oud was debuteerde ze als concertpianist met het Boston Symphony Orchestra. Amy Beach was grotendeels autodidact, aangezien er in die tijd geen vrouwen werden toegelaten tot het conservatorium. Ze nam een bijzondere positie in omdat zij als eerste vrouwelijke componiste in de Amerikaanse stijl ging componeren. In totaal heeft ze rond de driehonderd werken gecomponeerd.
César Franck - Sonate voor viool & piano
De Franse componist, pianist en organist César Franck bracht het grootste deel van zijn leven door in Parijs. Pas tegen zijn vijftigste begon hij als componist enige bekendheid te vergaren. Vanaf zijn 52e tot aan zijn dood op 67-jarige leeftijd beleefde hij de meest vruchtbare periode als componist. Franck is vooral beroemd geworden met zijn instrumentale muziek, met als hoogtepunt de geliefde vioolsonate in A groot. Daarnaast werd zijn kleine verzameling orgelwerken bijzonder invloedrijk. Naar de smaak van de Parijzenaren van zijn tijd, die gewend waren aan 'conservatieve' Grand opera’s, klonken de vernieuwingen in harmonie en contrapunt van Franck te 'Germaans'. Pas na zijn dood werden zijn composities ten volle gewaardeerd.
Uitvoerenden
Frederieke Saeijs viool
Nino Gvetadze piano
Over Frederieke Saeijs
De Haagse violiste Frederieke Saeijs kreeg haar eerste vioollessen van Suzuki-juf Stieneke Voorhoeve-Poot. Vervolgens studeerde ze aan het Koninklijk Conservatorium in de hofstad en aan de Indiana University Jacobs School of Music in Bloomington (USA). Grootmeesters als Mauricio Fuks, Jaring Walta en Herman Krebbers leerden haar de kneepjes van het vak. Tijdens haar studie in Den Haag won Saeijs prijzen bij onder meer het Prinses Christina Concours, het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, het Vriendenkransconcours van het Concertgebouw, de Elisabeth Evertsprijs, het Georges Enescu Internationaal Vioolconcours en het Grachtenfestival Conservatorium Concours. De toekenning van de prestigieuze Premier Grand Prix op het Long-Thibaud vioolconcours te Parijs opende voor haar de deuren naar het internationale concertpodium. Frederieke werkte samen met inspirerende dirigenten als Jonathan Darlington, Antony Hermus, Neëme Järvi, Oliver Knussen, Ken-Ichiro Kobayashi, Friedemann Layer, Aleksandar Markovic, Christoph Poppen, Vassily Sinaiski, Vladimir Spivakov en Jaap van Zweden. Ze trad op als soliste met orkesten uit o.a. haar thuisstad Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Parijs, Dortmund, Duisburg, Brno, Cannes, Tokyo en St. Peterburg.
Samen met haar muzikale vrienden maakt Frederieke graag kamermuziek. Zo vormt ze met de Georgische pianiste Nino Gvetadze en de Servische celliste Maja Bogdanovic het Gvetadze - Saeijs - Bogdanovic Trio, waarmee ze regelmatig optreedt. Ze was te gast op kamermuziekfestivals in o.a. Alaska, Canada, Delft, Giverny, Groningen, Ribadeo en Sunnmøre.
Voor het toonaangevende label Linn Records nam ze de 6 solosonates van Eugène Ysaÿe op. Bij het label Naxos verschenen haar cd’s met de sonates voor viool & piano van Ravel, Respighi & Granados (samen met pianist Maurice Lammerts van Bueren) en Weber (met Nino Gvetadze).
Een andere grote passie van Frederieke is talentbegeleiding. Momenteel is ze als hoofdvakdocente verbonden aan Codarts, het Conservatorium van Rotterdam. Voorheen gaf ze les aan jonge talenten van het Conservatorium van Den Haag, alsmede de Universidad Alfonso X El Sabio en het Centro Superior de Música Katarina Gurska in Madrid. Daarnaast geeft ze regelmatig masterclasses en neemt ze deel aan juries van muziekwedstrijden. “Voor mij is het doorgeven van het vuur heel belangrijk. Niet alleen de passie voor het vak, maar ook het ambacht zelf, in al z’n finesses”, aldus Frederieke Saeijs
Frederieke bespeelt de bijzondere Ex-Reine-Elisabeth viool van Pietro Guarneri (Venetië, 1725) met een strijkstok van Eugène Sartory, haar beiden in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Over Nino Gvetadze
Nino Gvetadze wordt geprezen om haar bewonderenswaardige spel en haar uitstekende gevoel voor klankkleur. Ze werkte met dirigenten als Klaus Mäkelä, Yannick Nézet-Séguin, Michel Plasson, Michel Tabachnik en Jaap van Zweden en met orkesten in Rotterdam, Den Haag, Brussel, München, Warschau, Gdansk, Espoo-Helsinki, Istanbul, Seoul en Cannes. Recente en komende hoogtepunten zijn uitvoeringen van Gershwins Rhapsody in Blue, Mozarts Pianoconcerten nr. 23 en 24, Beethovens Pianoconcert no. 4 en Chopins Pianoconcert no. 2.
Zowel in recitals als in kamermuziekconcerten heeft Nino over de hele wereld opgetreden, zoals recent bij het Georgische Tsinandali Festival, Hvive Sande in Denemarken, Kuhmo Festival Finland en SonoroFestival Roemenië. Zij speelde pianokwintetten met o.a. het Goldmund- Jerusalem- en het RuysdaelKwartet. Samen met Frederieke Saeijs en Maja Bogdanovic vormt Nino al vele jaren een pianotrio.
Nino nam vijf cd's op bij het Nederlandse Challenge Classics label. Het in november 2023 verschenen album 'The Muse' met werken die Brahms schreef voor zijn muzen, kreeg direct prachtige recensies in onder meer NRC, Luister en International Piano. Haar album 'Aufgelebt' laat een combinatie horen van de pianoconcerten no. 4 en 6 van Beethoven. Luister gaf de opname met Phíon en Benjamin Levy een 9: 'de keuze voor de Maene Concert Grand is een schot in de roos [...]'. In 2020 kwam het door BBC Magazineen Gramophone zeer geprezen Schumann album uit met de titel 'Einsam' met onder andere de Kinderszenen en Kreisleriana. Het wereldwijd best verkopende album is Visions, met solowerken van de Engelse componist Cyril Scott dat zij voor de BBC presenteerde in het voormalig woonhuis van Scott. Het album 'Ghosts' uit 2017 met de 24 Préludes van Chopin, werd door Radio Klara beoordeeld met: “Een aantrekkelijk en gevarieerd Chopin-programma en wat speelt Nino Gvetadze dit alles gevoelig en mooi, en met een opvallend rijke pianoklank.”
Nino Gvetadze studeerde in Tbilisi bij Veronika Tumanishvili, Nodar Gabunia en Nana Khubutia. Na haar afstuderen verhuisde Nino naar Nederland om te studeren bij Paul Komen en Jan Wijn. Ze won de tweede prijs, de persprijs en de publieksprijs op het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours 2008. In 2010 won ze de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. Sinds 2019 is Nino Artistiek Leider van het Naarden International Piano Festival en sinds 2021 van het Delft Chamber Music Festival.
Nino Gvetadze speelt op een Steinway, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.