Afrique en Cirque viert het Afrikaanse leven
oktober 2024, interview, tekst: Ruud Buurman / DG Theater
Kalabanté’s Afrique en Cirque is een energieke show met een indrukwekkende combinatie van West-Afrikaanse cultuur en circus. Die bijzondere combi wordt gemaakt door Yamoussa Bangoura, de veelzijdige muzikant, danser, acrobaat, oprichter en leider van Kalabanté. “Onze show laat een ander Afrika zien.”
Met Kalabanté’s Afrique en Cirque gaat het dak er af. Figuurlijk. Deze bijzonder energieke show spot met de zwaartekracht en de flexibiliteit van het menselijk lichaam. Op dinsdag 10 december reis je in Amare mee naar het West-Afrikaanse Guinee, op de ritmes van Afro-Jazz, de kora, de djembé en de doundoun. Probeer maar eens op je stoel te blijven zitten!
Het alledaagse leven als circus
Menselijke piramides, halsbrekende grondacrobatiek, beukende drums, spetterende muziek en onvermoeibare dansers. Het komt allemaal uit de artistieke koker van Yamoussa Bangoura. “Nee, en al helemáál niet met dieren natuurlijk,” lacht hij aan de telefoon vanuit Montreal, Canada als hem wordt gevraagd of West-Afrikaanse landen circus kennen zoals wij in Europa. De veelzijdige muzikant, danser, acrobaat, oprichter en leider van Kalabanté vertelt dat er wel rondreizende gezelschappen van acrobaten, vuurvreters, jongleurs en magiërs bestaan. “Maar dat noemen we geen ‘circus’. We hebben er eigenlijk niet echt een woord voor zoals jullie.”
Afrique en Cirque komt dan ook voort uit zijn waarnemingen van mensen op straat en op de markten. “Ik zat als tiener elke zondag voor de tv, waarop Europese en Noord-Amerikaanse circusshows werden uitgezonden. Ik keek met mijn broers en mijn vrienden en ik raakte erdoor betoverd. En met die beelden in mijn hoofd begon ik mijn omgeving te observeren. Ik zag dat er in het alledaagse leven van mensen elementen van circus zitten. Ik zag mensen jongleren met mango’s, ik zag acrobatische bewegingen, ik hoorde mensen zingen. Het had een magische uitwerking op me.”
Achter zijn droom aan
De in de Guineese hoofdstad Conakry geboren Bangoura verliet op jonge leeftijd het ouderlijk huis en ‘liep achter zijn droom aan’. Hij sloot zich als acrobaat aan bij het Guineese gezelschap Baobab, waarmee hij op wereldtournee ging en werd ‘ingelijfd’ door Circus Eloïze uit Montreal, ook de geboortestad van Cirque du Soleil. Het werd zijn thuisstad. Hier ontstond zijn eigen Les Productions Kalabanté. Zijn vaderland en West-Afrika barsten van de talenten op muzikaal, acrobatisch en dansgebied. Die talenten haalde Bangoura naar Canada. “Ik wilde een eigen gezelschap, met shows die de levendige, energieke West-Afrikaanse cultuur uitdragen. We zijn schatplichtig aan het wereldberoemde Guineese gezelschap Les Ballets Africains dat ons daarin voorging.”
Dé Afrikaan bestaat natuulijk niet
“Ja, onze show laat een ander Afrika zien. Mijn échte Afrika. Ze viert het Afrikaanse leven, de energie van een nieuwe generatie, het potentieel van het continent. De show geeft óók een tegengeluid. Ik bedoel: hoe vaak wordt Afrika nog steeds enkel en alleen geassocieerd met honger, armoede, oorlogen en ellende. Jazeker, die zijn er óók. Maar Afrika bestaat uit vele landen en dé Afrikaan bestaat niet, net als dé Europeaan niet bestaat.”
Is er een limiet aan het menselijk lichaam?
Kalabanté’s show komt nu voor het eerst naar het Europese vasteland. Afrique en Cirque was al wel te zien in Groot-Brittannië en in vele landen over de hele wereld. Met overal laaiend enthousiaste reacties en toprecensies. Een kleine greep: ‘Afrique en Cirque is een belevenis waarbij je ogen te kort komt. Het is circus zoals je nog nooit hebt gezien, waarin elk talent op het podium mag uitblinken. Geluiden en projecties brengen je naar de straten, pleinen, de vismarkt. De choreografieën van Bangoura en de live band zorgen voor een sfeer en een spanning die je op het puntje van je stoel laten zitten. De menselijke piramides zorgen soms voor hartverzakkingen.’ Een speciale vermelding krijgt een van de acrobaten die zijn lichaam in posities brengt die menselijk gezien eigenlijk niet kunnen. ‘Je vraagt je bij het kijken verbijsterd af of er wel een limiet is aan wat je met je lijf kunt doen. Normaal gesproken is het menselijk lichaam daar niet op gebouwd’.
Yamoussa Bangoura combineert met Kalabanté in Afrique en Cirque traditionele West-Afrikaanse cultuur op indrukwekkende wijze met circus zoals wij dat kennen. Een recensent van een Australische krant schreef: “Een topavond. Alleen jammer van die stoelen in de zaal.”
Deze tekst werd geschreven door Ruud Buurman in opdracht van DG Theater en aangepast naar redactionele richtlijnen van Amare.
Bestel je tickets
-
di 10 dec ’2419:45 - 21:15