© Wouter Vellekoop

Een kijkje bij de inrichting van het Kunstenplein

december 2024, artikel

De trouwe bezoeker zal het niet ontgaan zijn: ons Kunstenplein, de openbare ruimte op de begane grond, is geheel nieuw ingericht! Er zijn nu veel speelse elementen, knusse zithoekjes en alle ruimte voor de activiteiten van Open Amare. Kom mee en neem een kijkje.

Afgelopen zomerperiode werd er wat af geschuurd en gezaagd op de begane grond van Amare. Op het Kunstenplein, de openbare ruimte die toegankelijk is voor iedereen, werd namelijk een geheel nieuwe inrichting geplaatst. Er werden bijvoorbeeld extra werkplekken gecreëerd en een hoek met grote leestafel om even bij te kletsen met een ‘Haags Bakkie’. 

De kenmerkende speelse ‘rotswanden’ van de Tribune werden eigenlijk veel meer dan inrichting alleen: door allerlei elementen uit te schuiven is de ruimte nu multifunctioneel in te richten. Met onder andere uittrekbare podia, speakers, een spiegelwand, een garderobe en panelen kan er nu nog veel meer georganiseerd worden op het Kunstenplein. Dit is ook van grote meerwaarde voor Open Amare, het gratis toegankelijke programma in de openbare ruimtes.

Festivalgevoel

De inrichting is ontworpen en gerealiseerd door Ontwerpbureau Triomf. Triomf heeft haar roots in het ontwerpen en bouwen van festivals en andere tijdelijke plekken, binnen en buiten. “Omdat we uit de festivals komen, voelen we ons erg thuis in cultuurgebouwen zoals TivoliVredenburg en Amare,” zegt Jasper Willemse, Managing Partner van Triomf. “Qua dynamiek, sfeer en gebruik hebben die erg veel parallellen met festivals. De rode draad is dat we bij willen dragen aan ruimtes van organisaties die een positieve maatschappelijke impact maken.”

“Amare is een geweldig bruisende plek waar heel veel gebeurt, voor en achter de schermen” gaat Jasper verder. “Omdat het zo groots is, kan je je als bezoeker alleen ook verloren voelen. Dat is precies waarom het voor ons zo’n toffe klus was: hoe laten we bezoekers zich hier direct op hun gemak voelen? Hoe maken we plekken om te ‘landen’? En dan moet de ruimte ook nog een heel divers programma kunnen hosten.”

Speelse elementen

“We zagen vrij snel dat de plek frisse, kleurrijke en wat meer speelse elementen kon gebruiken,” geeft Jasper aan. “We wilden een lichte toon aanslaan. De uitdaging van het project was om dit karakter toe te voegen - in vorm, kleur en materiaal - maar het niet uit de bocht te laten vliegen, het moet wel werken met de architectuur.”

Daarbij was ook de keuze van duurzame en frisse materialen belangrijk. Triomf koos onder andere voor polygood. “Polygood is een gerecycled en recyclebaar plastic met hele frisse kleuren, in bepaalde varianten oogt het als een tegel. Ook wilden we werken met rubberwood, een restproduct van rubberplantages.” Voor de tapijtvloer in de hoek koos Triomf ook voor een tegel van 100% restmateriaal.

Het team ging vervolgens met zo’n zes mensen aan de slag met het ontwerp en betrok verschillende ateliers bij het maakproces. In de werkplaats van Triomf in Utrecht kwam in de zomerperiode alles samen. Alle materialen werden gezaagd en vervolgens gelast, gelijmd, geschroefd, geschuurd en afgewerkt. De Rotsenwand was zo groot dat die naar delen in Amare naar binnen werd gebracht en op locatie verder werd afgewerkt.

Klauteren op de apenrots

Nu het Kunstenplein helemaal af is en functioneert, is Jasper erg blij met het resultaat. “Je ervaart toch pas hoe een interieur ‘landt’ als het er helemaal staat. Het breekt en vult de ruimte zoals we voor ogen hadden. De kleuren en materialen werken goed, bezoekers vinden heel natuurlijk hun weg en de Tribune elementen worden veel ingezet.”

Dat beaamt ook Gerko Telman, creative director Open Amare, die voor de openbare programmering bijna dagelijks op het Kunstenplein te vinden is. “We zien nu al dat de nieuwe inrichting goed gebruikt wordt: er wordt geklauterd op de apenrots, mensen spreken af op het Haags Bakkie terras, er wordt gedanst en mensen 'landen aan' op de meubels langs het raam. De ruimte is speelser, en voelt meer geborgen. Er zijn allerlei elementen toegevoegd aan de ruimte, maar dat is gelukkig niet ten koste gegaan van de functionaliteit. Er is nog steeds veel ruimte om te dansen, te werken of te relaxen en om muziek te maken en concerten te organiseren.”

Amare als vrije ruimte

Een groot deel van Amare is altijd geopend, vertelt Gerko. "Zeven dagen per week, van 7:30 tot 23:00. Iedereen is welkom om de vrije ruimte in het gebouw te gebruiken.” In de openbare ruimtes zoals het Kunstenplein worden ook bijna dagelijks Open Amare activiteiten georganiseerd. Het programma is vrij toegankelijk, en varieert van dansavonden tot lezingen, familiedagen of meezingconcerten. Juist voor die programmering is de nieuwe inrichting van grote meerwaarde.

“Een grote plus voor Open Amare zijn alle functionaliteiten die verstopt zijn in de nieuwe inrichting,” zegt Gerko Telman. “De dingen die we veel gebruiken zijn ingebouwd in het meubilair, en hoeven dus niet vanuit allerlei opslagen en verdiepingen elders in het gebouw te worden opgehaald. We gebruiken dagelijks de ingebouwde garderobe en de rollende speakers worden elke dag op een andere plek gebruikt. De groenwitte balie wordt vanaf dag één overal ingezet en is multifunctioneel: de ene dag is het een ontvangstbalie, en de volgende dag een kinderboekenkast.”

Eigen leven

En zo gaat de inrichting van het Kunstenplein langzaam zijn eigen leven leiden, precies zoals het bedoeld is. “Het Kunstenplein is een ruimte waarin onze bezoekers vrij zijn om het te gebruiken zoals zij willen. Dat levert altijd weer verrassingen op,” zegt Gerko. Op de familiezondagen, ook een onderdeel van Open Amare, bleken er bijvoorbeeld nisjes te ontstaan in de ‘apenrots’ wanneer alle onderdelen waren uitgerold. Dat werden meteen dankbare verstopplekjes voor de kinderen. “De eerste familiezondag zagen we ze er meteen in kruipen met kussentjes en boeken,” gniffelt Gerko.

Het Kunstenplein is eigenlijk een soort miniatuursamenleving, gaat hij verder. Net als in de maatschappij leren we hier respectvol met elkaar om te gaan en naast elkaar te leven. “De dialoog vinden we daarbij heel belangrijk,” zegt Gerko. “Een onderdeel daarvan is ook luisteren naar elkaar. We hopen dat Open Amare een plek is waar mensen op een positieve manier verbinding met elkaar aangaan.”

Meer over Open Amare

Meer Amare Stories