Zona Franca
Dansgezelschap Cia. Suave uit de favela’s van Rio de Janeiro brengt met Zona Franca een politieke en poëtische totaalervaring met opwindende Braziliaanse dans- en muziekstijlen in de snelkookpan. In de bruisende eclectische mix klinkt ongetemde energie door: de roep om vrijheid van een jong en hedendaags Brazilië, dat popelt om uit de as te herrijzen.
Zona Franca stelt vragen over zelfvernietiging en de krachten die ons vormen. Wat gebeurt er als een samenleving kiest voor barbarij en oorlog? Hoeveel vrijheid biedt een groep? Hoe beïnvloeden artistieke ontmoetingen ons leven? In hoeverre is het mogelijk om je eigen pad te kiezen?
Passinho, met zijn ultrasnelle voetenwerk, de strakke ritmes van dancinha, de zelfbewuste vogue, samba en hiphop zijn favoriet onder de Braziliaanse jongeren. De dans- en muziekstijlen vormen het perfecte expressiemiddel om de dorst naar het leven te stillen en uiting te geven aan het verlangen naar vrijheid. Alice Ripoll combineert deze eruptie van levenslust met theater en zang om de roep van de nieuwe generatie oorverdovend te laten klinken.
We lijken ons op een afterparty te bevinden, op dat half wakkere moment in de ochtend waar iedereen in zijn eigen wereld afdaalt. Maar wanneer de confetti-ballonnen gaan knallen en de partygasten elkaar al twerkend weten uit de dagen, ontstaat er één groot pulserend ritueel dat heen en weer beweegt tussen kwetsbaarheid, woede en vreugde. Zona Franca is een uitgesproken politiek dansstuk. Het gaat over de hoop en het optimisme in een tijd van transitie tussen de Braziliaanse presidenten Bolsonaro en Lula. Hoe kan een gemeenschap zich ontwikkelen in een beschadigde sociale context?
‘(…) een krachtig statement van hedendaagse dansen belichaamd in hedendaagse lichamen, waarbij men zich afvraagt hoe het Brazilië van vandaag moet worden gedefinieerd: een vulkaanuitbarsting van ritmes en identiteiten die proberen te achterhalen wat volgt.’ - Dance Art Journal
Alice Ripoll
Alice Ripoll (°Rio de Janeiro) studeerde psychologie toen ze op 21-jarige leeftijd een andere weg insloeg. Ze was nieuwsgierig naar de mogelijkheden van het lichaam en bewegingsonderzoek, dus besloot ze dans te gaan studeren. Alice studeerde af aan de Angel Vianna’s school, een belangrijk centrum voor dans en motorische revalidatie, en ging aan de slag als choreografe.
Alice begon met regisseren en trad ook op in een paar stukken – meestal van haarzelf. Ze heeft gewerkt met dansers, acteurs en circusartiesten. Haar werk omarmt hedendaagse dans en urban dansstijlen uit Brazilië. Door onderzoek opent het werk ruimte voor de dansers om de ervaringen en herinneringen die in elk van hen leven, om te zetten in beelden. Momenteel regisseert ze twee groepen: Cia. REC en Cia. SUAVE.
Cia REC, opgericht in 2009, is een krachtige groep dansers uit de Favelas in Rio de Janeiro die hedendaagse kunst uitwerkt en herschept. Hun werk bevindt zich op de grens van dans en performance. Het stelt vaak de politieke en sociale situatie in hun thuisland in vraag. De ervaringen en herinneringen van de dansers worden gebruikt om maatschappelijk relevante voorstellingen te creëren die niet alleen esthetisch sterk zijn, maar ook een blijvende indruk achterlaten bij het publiek. Met Cia REC creëerde Alice Ripoll de voorstelling aCORdo in 2017. In 2021, ging LAVAGEM ging in première. Hier vermengen werkelijkheid en fantasie zich in een delirium, dat ons doet denken aan een apocalyptische droom.
Cia. SUAVE begon met de creatie van Suave, die in première ging op het Panorama Festival in 2014. Met als inspiratie de passinho (korte stap), een nieuwe stijl van urban dance die is afgeleid van de funk van Rio de Janeiro, valt de show op door zijn unieke energie, de kwaliteit van de performers en de verfijning van de structuur die door de choreograaf is gecreëerd. De tweede voorstelling van de groep, CRIA, ging in 2017 in première. Geïnspireerd door de Dancinha (kleine dans), een afgeleide van de passinho-dans, verkent de voorstelling een mengeling van affectie en sensualiteit door de verweving van funk met hedendaagse dans.
In 2023 ging Zona Franca in première tijdens het Festival de Marseille. Een dans voorstelling die contactdans, TikTok, Afro-house en passinho verweeft en waar de “vrije zone”, vrijheid, het centrale thema is.