Theaterpro­gramma Dag van de Vrede

From Here On, Stories of Change e.a.
Dag van de Vrede
za 21 sep
za 21 sep ’24
  • za 21 sep ’24
    13:00 - 14:00
    Amare Studio
  • za 21 sep ’24
    16:00 - 17:00
    Amare Studio
  • Toegang is gratis, wel graag tickets reserveren

De Dag van de Vrede is een internationale dag waarop we reflecteren op vrede wereldwijd. En nog een beetje extra in Den Haag, de stad die al 125 jaar onze stad is van vrede en recht. Amare vestigt in dit theaterprogramma in het bijzonder de aandacht op het belang van een veilig heenkomen voor kinderen die opgroeien in oorlog.

Haagse jongeren en vrouwen hebben over dit onderwerp de korte voorstelling From Here On gemaakt, samen met de internationale theatermakers Good Chance en Gecko. Roos Meijer & band spelen een aantal nummers van haar album Stories of Change. En Leila Prnjavorac gaat in gesprek met Roos Meijer, deelnemers van From Here On en de documentairemakers van Truus’ Children. Waar haalden zij hun moed vandaan? En wat kunnen we van hen leren om zelf in het klein of groot een verschil te maken in wereldvrede?

 

Programma

From Here On Good Chance en Gecko met inwoners van Den Haag 
Stories of Change Roos Meijer & Band
Leila Prnjavorac in gesprek met Roos Meijer, Pamela Sturhoofd/Jessica van Tijn en deelnemers van From Here On

From Here On

From Here On is een initiatief van Gecko en Good Chance. Gecko gebruikt spel en creativiteit om theater te maken over actuele onderwerpen. Good Chance kun je kennen van de komst van het reuzenkind Little Amal naar Den Haag, onderweg vanuit Syrië naar het Verenigd Koninkrijk.

Opgroeien in vrede, opgroeien waar het veilig is, is belangrijk voor alle kinderen. Kinderen die wonen in een oorlogsgebied, groeien niet op in vrede. Haagse jongeren en vrouwen hebben samen met performers van Gecko hierover een korte voorstelling gemaakt. Een voorstelling over ontheemding, beweging en het gedwongen vinden van een nieuw thuis.

From Here On markeert de 85e verjaardag van het Kindertransport, toen bijna 10.000 Joodse kinderen een veilige doorgang kregen naar het Verenigd Koninkrijk vanuit het door de nazi's bezette Europa. Het is een artistieke herinnering aan die geschiedenis, maar ook een dringende oproep tot empathie en actie voor ontheemde jongeren in het heden. From Here On is in deze periode ook in Berlijn, Harwich en London te zien.

From Here On steunt Safe Passage International, een organisatie die dringend oproept tot een meelevend vluchtelingensysteem: openen van veilige routes, gezinshereniging te garanderen voor niet-begeleide kinderen van over de hele wereld, inclusief actuele regio specifieke projecten voor kinderen in Afghanistan, Gaza en Oekraïne.


Stories of Change - Roos Meijer & band

De oprechtheid van Roos Meijer’s alt-folk raakt het hart. Roos leent haar muziek aan ongehoorde verhalen van mensen van over de hele wereld; haar EP ‘Maktub’ ging over vluchtelingen en haar debuutalbum (2021) over 'changemakers'. Live laat ze grote indruk achter door haar dynamische set, bijzondere verhalen, onderscheidende schrijfstijl en pure performance.

Meijer speelt een aantal nummers van haar album Stories of Change. Elk nummer op dat album is geïnspireerd op een interview met een sociale doelen changemaker. Zoals het nummer ‘To Be Free’ waarvoor zij Aleaddin Janid interviewde die zich inzet voor educatie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland en een veilig huis voor Noord-Syrische weeskinderen.


Leila Prnjavorac – verschil maken

Leila Prnjavorac gaat in gesprek met Roos Meijer, deelnemers van From Here On en de documentairemakers Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn van Truus' Children. Waar haalden zij hun moed vandaan? En wat kunnen we van hen leren om zelf in het klein of groot een verschil te maken in wereldvrede?  

Dit programma is een initiatief van Amare in samenwerking met Residentie Orkest.

Credits

Frome Here On is een Good Chance & Gecko co-productie. In Nederland gepresenteerd in samenwerking met Amare.

Performers Gecko Saju Hari, Wai Shan Vivian Luk

Performers Den Haag Bonu Akbarjonova, Handan Tuana, Mariska Simon, Mualla Tümer, Sally Fahmy, Serena Krijgsman, Tamara Bronne, Olayinka Olajide