Voorbij Duurzaamheid: Groene verhalen van Kleur
-
zo 16 mrt ’2514:00 - 16:00Spinozafoyer
Programma
Kort interview met Shivant Jhagroe
Reflectiegesprek met panelleden
Performances
Vragen en reflecties uit het publiek
In veel niet-westerse culturen is ‘duurzaamheid’ een vanzelfsprekendheid met een diepe spirituele betekenis. In Nederland anno 2025 wordt duurzaamheid nog vaak gereduceerd tot een verantwoorde groene of klimaatvriendelijke keuze als individuele consument.
Naar aanleiding van het boek ‘Voorbij Duurzaamheid’ van Shivant Jhagroe verkennen artiesten en sprekers (vanuit het kunstenaressencollectief CTRL+ALT+ECOLOGY) Groene verhalen van Nederlanders; welke groene verhalen leven er in een grote stad als Den Haag? Welke verhalen worden in de marge gedrukt? En kunnen we spiritualiteit meer centraal stellen? Hierbij worden verdrongen ervaringen uit de marge gehaald en wordt een dekoloniale blik op een duurzame leefstijl verkend. Laat je uitdagen en inspireren!
Over het boek
In Voorbij duurzaamheid (uitgegeven door Mazirel Pers) stelt Shivant Jhagroe dat het denken en doen vanuit ‘duurzaamheid’ functioneert als groene fopspeen die radicale en rechtvaardige systeemverandering verhindert. Door het sterke geloof in het duurzaamheidssprookje vergeten we hoe nauw duurzaamheid is verweven met kolonialisme, kapitalisme en sociale uitsluiting. Hij houdt daarom een vlammend pleidooi voor een andere politieke taal en verbeelding en maakt de weg vrij voor een ecorechtvaardige samenleving, waarin een liefdevolle zorgplicht voor Aarde en elkaar centraal staat.
Credits
Shivant Jhagroe is schrijver, onderzoeker en artiest. Als universitair docent is hij verbonden aan de Universiteit Leiden (Instituut Bestuurskunde). Hij doet onderzoek naar de politiek van duurzame transities en klimaatbeleid, met speciale aandacht voor ongelijkheid en rechtvaardigheid. Recent is zijn boek ‘Voorbij Duurzaamheid. Op weg naar een ecorechtvaardige samenleving’ uitgegeven bij Walburg Pers.
Anima Jhagroe-Ruissen werkt als Social Artivist (combinatie van kunst en activisme). Door middel van dans en henna daagt ze dominante verhalen uit en verkent ze alternatieve werelden die voorbijgaan aan verzet. Ze laat zich hierin leiden door de lessen die Henna/Mehndi haar leert, en de ritmes die in ons lichaam leven. Verder is ze initiatiefneemster van collectieven CTRL+ALT+IDENTITY en CTRL+ALT+ECOLOGY waar via kunst en dekoloniale manieren van werken onrecht bevochten wordt voor een radicaal andere wereld.
Jumana Tuama is bestuurslid bij Green Moslims en verbindt de ecologische waarden van de islam met actuele duurzaamheidsvraagstukken. Vanuit de overtuiging dat zorg voor de schepping een kernelement is van het geloof, zet zij zich in om een rechtvaardige en ecologisch verantwoorde samenleving te bevorderen.
Fazle Shairmahomed maakt performance rituelen doormiddel van dans, planten, film en tekst. Zijn werk is gericht op vraagstukken rondom spirituele processen van dekolonisatie en creolisatie waarbij ruimte wordt gecreëerd voor interactie tussen verschillende cosmologiën en het sensorium. Community vormt de basis van waaruit wordt gecreëerd, waarin (interdisciplinaire) samenwerking centraal staat.
Farah Rahman is een beeldend kunstenaar. Ze haalde haar BA Audiovisuele Vormgeving aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In 2022 haalde zij haar MA Art Science aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Ruby Joemai is een interdisciplinair kunstenaar, actief in Rotterdam en Den Haag. Met film, mode, theater en grafisch ontwerp onderzoekt ze haar diaspora als Surinaams-Hindostaanse en Indo-Caribische vrouw in Nederland. Haar werk onder de naam Kaam Kari La draait om dekolonisatie, zelfontdekking en gemeenschap.