Mag ik binnenkomen?
De afgelopen jaren zagen bewoners van de Haagse Rivierenbuurt hun wijk in rap tempo veranderen. Naast de vele woontorens die als paddenstoelen uit de grond verrezen, investeerde de gemeente in de leefbaarheid en sociale cohesie van het gebied. Wat ooit bekendstond als een van de Vogelaarwijken is nu veranderd in een levendige wijk in het hart van Den Haag.
De komst van Amare naar deze buurt is een grote verandering. Niet alleen voor de bewoners van Amare, maar ook voor de bewoners uit de buurt. 'Beter een goede buur dan een verre vriend', luidt het spreekwoord. Met ons project Mag ik binnenkomen trekken wij de wij de wijk in om onze buren te leren kennen.
Hoe goed ken jij je buren eigenlijk?
''Met het project Mag ik binnenkomen focussen we ons op de ontmoetingen tussen de buurtbewoners en de mensen die werken in dat gigantische pand aan het Spuiplein'', legt Anthony Heidweiller uit. Volgens de initiatiefnemer pretendeert Amare de huiskamer van heel Den Haag te zijn, maar is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Om Amare een plek te maken waar iedereen zich thuisvoelt, is het de taak aan het theater en haar partners om verbindingen te leggen met de stad en haar inwoners. Elkaar ontmoeten, inspireren, kijken wat er speelt, ons bewust worden van elkaars behoeftes en verdiepen in elkaars achtergrond. ''Daarom gaan wij met het project Mag ik binnenkomen langs bij de buurtbewoners die rondom Amare wonen'', zegt Anthony.
''Het gezin dat ik bezocht had nog niet echt een idee van wat er allemaal gaat gebeuren in Amare en welke organisaties in Amare gaan wonen. Na een leuk gesprek van een half uur weet ik zeker dat we dit gezin nog weleens gaan ontmoeten in Amare.''- Lucienne, Koninklijk Conservatorium
Gesprekken zorgen voor wederzijds begrip
Dat theater vaak het stempel 'wit en elitair' krijgt toebedeeld, is niet iets nieuws. Waar we in het verleden vaak een monocultuur representeerden, is het meer dan ooit van belang dat we als kunstinstellingen naar buiten treden, de samenleving een spiegel voorhouden en de multiculturele stad ontmoeten. Door de gesprekken tussen de bewoners van Amare en de inwoners van Den Haag leren we van elkaar, inspireren we elkaar en gaan we elkaar langzamerhand beter begrijpen.
Op pad door de Rivierenbuurt
Join our movement!
Wil je ook deelnemen aan Mag ik binnenkomen? Heel graag! Het project is bedoeld voor medewerkers en studenten van Amare, het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en voor buurtbewoners in de Rivierenbuurt in Den Haag. Eens per maand trekken we met een kleine groep eropuit om de ontmoetingen te laten plaatsvinden. Uiteraard vinden deze ontmoetingen plaats met inachtneming van alle regels van het RIVM.
Schrijf je in door een mail te sturen met je naam, telefoonnummer en adresgegevens naar binnenkomen@amare.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor verdere uitleg en voor het vastleggen van een datum.
Ook voor al je vragen zijn we op hetzelfde e-mailadres te bereiken.
Reacties van andere deelnemers
''Ik ging er met een open gevoel naartoe en ik merkte na de gesprekken die ik heb gevoerd dat er vooral veel enthousiasme heerst in de Rivierenbuurt voor Amare. Mensen waarderen het echt dat je langskomt.'' - Benjamin, directiesecretaris Amare
''Ik had het misschien niet zo snel uit mijzelf gedaan, maar vanuit de hoedanigheid van Amare was ik positief verrast over dit project en de leuke gesprekken die ik heb gevoerd. Jammer dat ik maar één aria heb kunnen horen van de studente van het Koninklijk Conservatorium.'' - Gijs, geluidstechnicus Amare
''Ik kreeg het gevoel alsof ik mijn eigen buren voor de eerste keer ging ontmoeten. Aan het einde dacht ik: die zie ik vast en zeker nog wel terug in Amare'.' - Margreet, coördinatie evenementen en relatiebeheer NDT