In gesprek met Mariska Simon over educatie in Amare
In Amare staat 'Een leven lang leren' centraal. Klinkt mooi natuurlijk, maar wat betekent dat precies? We gingen in gesprek met de vrouw aan het roer van de educatie in Amare, Mariska Simon. Over de verschillende programma’s die er zijn voor jong en oud, en een leven lang nieuwsgierig zijn.
Zou je je even willen voorstellen?
“Hoi, ik ben Mariska Simon, de educatiemedewerker binnen Amare. Mijn werk bestaat uit het organiseren van een educatief aanbod voor jong en oud. Ik onderhoud contact met scholen en houd me bezig met allerlei programmering, van workshops en inleidingen tot rondleidingen. Dit doen we in het kader van ‘Een leven lang leren’. Want waarom zou je ophouden met leren na je schooltijd?
Daarnaast zet ik mij ook actief in om bewoners van Den Haag, die normaal niet snel naar Amare zouden komen, kennis met ons te laten maken. Omdat ik al 25 jaar werkzaam ben in Den Haag en omstreken, ken ik de stad, de mensen en de organisaties goed. Dit helpt om op diverse niveaus verbindingen aan te gaan.”
Kun je wat meer vertellen over het thema ‘Een leven lang leren’?
“Binnen het thema ‘Een leven lang leren’ vind ik het belangrijk om amateurs, kunstenaars in opleiding en professionals aan elkaar te koppelen. We leren van elkaar. Educatie betekent letterlijk opvoeding.
In mijn ogen is opvoeden geen eenrichtingsverkeer. De ouder leert van het kind en het kind leert van de ouder. Kunsteducatie is de wederzijdse overdracht van kennis, inspiratie en plezier. Kunsteducatie is voor iedereen!”
Wat motiveert jou persoonlijk in jouw rol bij Amare?
“Wat mij persoonlijk motiveert is mijn passie voor muziek, theater en dans en het overbrengen van die passie. Theaters zijn gekke plekken. We zijn achter de schermen allemaal bezig om iets wat er niet was, mogelijk te maken. Eigenlijk zijn we een soort goochelaars. We houden iedereen voor dat wat wij doen bijna vanzelf gaat.
Als we ons vak goed doen, zie je niet dat wij bestaan. Maar onze bijdrage aan welzijn, verbinding, verdieping en inspiratie is er wel degelijk. We leveren in mijn ogen een onmisbare bijdrage aan een gezonde samenleving!”
Wat vind je zelf het allerleukste om in Amare te doen?
“Het leukste in Amare vind ik om even te spieken bij de techniek. De afgelopen twintig jaar heb ik als maker en speler heel wat theaters gezien. En alles wat zich voor en na een voorstelling afspeelt vind ik heerlijk.
Een tijdje terug was er een klasje van een basisschool aan het dansen op het Kunstenplein. Na afloop van de hiphoples heb ik ze even meegenomen naar het Danstheater. Volledig betoverd stonden ze te kijken naar dansers die aan het opwarmen waren en de technici die de laatste lampen aan het stellen waren. Dat zijn de momenten waar je het voor doet.”
Wat voor mooie educatie programma’s staan er nog op de planning dit jaar?
“Voor komend theaterseizoen staan er een hoop leuke dingen gepland. Om maar wat te noemen: er komen kinderrondleidingen, een eigen Amare-schoolvoorstelling en samenwerkingen met de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Haags Hiphopcentrum, de Flamenco Biënnale, MBO en Voortgezet Onderwijs.
Om te weten wat er allemaal gebeurt, kun je ook de agenda in de gaten houden op amare.nl/educatie.”
Kan een onderwijsinstelling zelf ook iets in Amare organiseren?
“Ja zeker! Scholen kunnen mij altijd benaderen voor rondleidingen of om zelf een voorstelling te komen geven op de Tribunetrap of op het Kunstenplein, de openbare ruimtes van Amare. Je kunt daarvoor een mailtje sturen naar educatie@amare.nl”