Een nieuw jaar, een nieuw Yennayer: Amazigh 2973 in Amare
2 Januari 2023, artikel
Onze stad aan zee is een internationale smeltkroes van culturen. Met 170 vertegenwoordigde nationaliteiten en een schakering aan godsdiensten krijg je er automatisch ook een hoop nieuwe feestdagen bij. Amare en het Zuiderstrandtheater werden de afgelopen jaren al een stukje rijker door zich actief in te zetten als een plek waar iedere inwoner van Den Haag zich thuis kan voelen. Inmiddels vieren we bijvoorbeeld jaarlijks Divali; het lichtjesfeest uit de Hindoestaanse gemeenschap, maar ook Nowruz; het Perzisch Nieuwjaar.
Volgende maand staat Amare in het teken van het Amazigh (Berbers) Nieuwjaar, ook wel Yennayer genoemd. We vieren dan de eerste maand van het nieuwe jaar 2973. De telling loopt net even wat anders dan de Westerse jaartelling. Dit komt omdat het eerste jaar van de Amazigh is vastgesteld op 943 v. Chr., het jaar waarin de Amazigh Shosheng I, de troon van Egypte besteeg.
Amare voelt zich geroepen om een plek te zijn voor alle Hagenaars. Ruim 70% van alle Marokaans-Nederlanders met een Berber/Amazigh achtergrond woont in Den Haag. Daarom laten wij deze bijzondere feestdag niet aan ons voorbij gaan!
Samen met Parijs heeft Den Haag de grootste Yennayer viering in Europa.
- Mustapha Barbouch
Volgens initiatiefnemer Mustapha Barbouch (Multicultureel Jongerengeluid) wordt er al langere tijd Yennayer gevierd in Nederland, maar niet structureel en even groots als het zou moeten. “In Den Haag hebben we als sinds de jaren 90 gebouwd aan de viering en zijn we via de Anton Philipszaal en het Zuiderstrandtheater nu dan eindelijk in Amare belandt. De grootschaligheid van onze Yennayer viering is uniek in Nederland en vergelijkbaar met Parijs waar altijd honderden mensen op afkomen.“ Barbouch geeft verder aan dat de Haagse editie van de viering een echt familiefeest is met aantrekkingskracht tot ver over de grens. “De viering in Den Haag is een feest van verbinding. Een ontmoetingsfeest in familiare sfeer waar iedereen met een Amazigh achtergrond met trots naar uitkijkt. Verder vinden we het als oudere generatie ook belangrijk om de nieuwe generatie met een Amazigh achtergrond met hun culturele identiteit te laten kennismaken. We zien tegenwoordig vaak identiteitscrisissen ontstaan bij jongeren wat een viering als dit juist zou kunnen helpen in het vinden van hun culturele identiteit. Daarnaast is het ook een mooie kans voor andere Hagenaars om in te de rijke cultuur van de Amazigh te duiken“.
Op zaterdag 14 januari staat er dan ook een onvergetelijke avond wordt met verrassende en onverwachte (muzikale) ontmoetingen op het programma, met als hoogtepunt een concert door zangeres Najat Aâtabou met Marmoucha Orchestra en speciale gasten Sabrina, Mimoun Rafroua, Milouda, en Abdelkader Ariaf voor een passende afterparty! Het programma is speciaal voor deze gelegenheid samengesteld uit hun gezamenlijke veelzijdige repertoire, uiteraard ook gezongen in het Tamazight.
Verder duik je in de rijke Amazigh cultuur met een workshop Izran percussie, een pop-up Amazigh boekenmarkt met boekpresentatie en kun je genieten van de heerlijke hapjes om het feest compleet te maken.