Hoe Amare tot stand is gekomen

Wist je dat de totstandkoming van Amare al in 2009 begon? Klap de jaartallen uit om te lezen wat er in de afgelopen jaren gebeurd is in de aanloop naar het nieuwe cultuurhuis aan het Spuiplein.

2009


Dr Anton Philipszaal en Lucent Danstheater op het Spuiplein © Claire Droppert

De Dr Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater zijn in 1987 met minimale financiële middelen gebouwd voor een bedrag van 45 miljoen gulden (ongeveer 21 miljoen euro). Twintig jaar later zijn de zalen 'opgelapt', maar groter onderhoud blijkt noodzakelijk. Daarop ontstaat een dilemma: grondige renovatie van de theaters of totale nieuwbouw. De Gemeente Den Haag geeft in 2009 de voorkeur aan nieuwbouw, omdat dit beter aan de eisen van de tijd zal voldoen en de kans biedt om duurzaam te bouwen. Bovendien wil men het Koninklijk Conservatorium terughalen naar het centrum van de stad. De verwachting is dat het gebouw in 2018 klaar kan zijn.

2010


Impressie ontwerp Spuiforum van Neutelings Riedijk Architecten © Neutelings Riedijk Architecten

De gemeente geeft het Office for Metropolitan Architecture (OMA) de opdracht voor een stedenbouwkundige visie en schrijft vervolgens een ontwerpcompetitie uit. Van de zestien inzendingen komen er drie op een shortlist voor verdere uitwerking. Neutelings Riedijk Architecten wint het uiteindelijk van Zaha Hadid en RAU.

Architect Willem Jan Neutelings over het ontwerp van het Spuiforum: 

2011

De ontwikkeling van het Spuiforum wordt een jaar uitgesteld door de economische crisis en een gebrek aan draagvlag binnen de Haagse Gemeenteraad. Op verzoek van de gemeente passen Neutelings Riedijk Architecten het ontwerp aan om de kosten te beperken. Een van die aanpassingen betreft het draaien van het ontwerp. Dat leidt weer tot kritiek van twee andere architecten, die kenmerkende gebouwen aan het Spui hebben staan, Herman Hertzbergen (Theater aan het Spui) en Richard Meier (Stadhuis Den Haag).  

2012

De Haagse gemeenteraad stemt voor de bouw van het Spuiforum, maar er blijft veel verzet tegen het gebouw binnen de raad en in de stad onder leiding van Werkgroep Dooievaar. Ook duurt de economische crisis nog voort. Meer achtergrond vind je op architectenweb.nl.

2014

De nieuw gekozen gemeenteraad besluit het Spuiforum helemaal te schrappen en de ontwikkeling van het gebied opnieuw te bekijken. 

2015


Impressie Amare van NOAHH | Network Oriented Architecture en Jo Coenen Architects & Urbanist

De Gemeente Den Haag zet een DBM (Design Build & Maintain) vraag in de markt. Dat is een methode waarbij  het ontwerp, de bouw en het onderhoud in éen hand is. Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw) krijgt deze opdracht. In augustus presenteren de bij hen aangesloten architectenbureaus NOAHH | Network Oriented Architecture en Jo Coenen Architects & Urbanists het nieuwe ontwerp voor het Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC). Het complex meet 125 bij 70 meter, zal 38 meter hoog worden en krijgt vier zalen.


Zuiderstrandtheater © Maurice Haak

In september 2015 wordt het Zuiderstrandtheater in de Scheveningse Haven geopend als tijdelijk theater ter vervanging van de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Een zaal met 1000 stoelen, waar concerten van het Residentie Orkest, de voorstellingen van Nederlands Dans Theater en daarnaast zo’n 250 andere voorstellingen en concerten per seizoen plaatsvinden tot aan de opening van het OCC, dat op dat op dat moment volgens verwachting zal openen in 2019.

In oktober 2015 start de sloop van de Dr Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Het toneelhuis van het Lucent Danstheater blijft nog staan. Tot het najaar van 2021 blijft het Nederlands Dans Theater hier repetitieruimte en kantoor houden. 

2017

Eind juni 2017 is de viering van de start van de bouw van het Onderwijs- en Cultuurcomplex aan het Spui. Het echte werk is al enkele maanden eerder begonnen. Na acht jaar van het maken van plannen kan de bouw van het Onderwijs- en Cultuurcomplex dan eindelijk beginnen.

Ondertussen ontwikkelt het Zuiderstrandtheater zich tot een enorm populair (tijdelijk) theater voor de Haagse regio.


Scapino Ballet Rotterdam in het Zuiderstrandtheater © Maurice Haak

Bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw) maakt gedurende de gehele bouw van Amare timelapses, waarin je de vorderingen van de bouw vanuit vogelperspectief kan volgen.


Timelapse bouw Amare juni - december 2017

2018

De bouw vordert gestaag. Deze timelapse van januari tot juni 2018 laat zien hoe de zalen opgetrokken worden. Op 28 augustus wordt de eerste ‘stemvork-kolom’ geplaatst.


Timelapse januari - juni 2018 © Cadanz


Bouw halverwege © Cadanz

2019

Bijna twee jaar nadat de bouw van start ging zijn de contouren van het Onderwijs- en Cultuurcomplex duidelijk zichtbaar. Op 8 april 2019 is de bouw al halverwege.

Hoogste punt
Traditiegetrouw vieren de bouwers op 9 mei 2019 met pannenbier dat het hoogste punt van het Onderwijs- en Cultuurcentrum is bereikt!


Hoogste punt is bereikt © Marijn Beekman

Dag van de Bouw
Tijdens de Dag van de Bouw op 17 juni 2019 hebben de bouwers een uitgebreide route uitgezet door het OCC. Zo genieten de eerste 1500 bezoekers van rondleidingen, optredens en bijzondere 3D-visualisaties van het Danstheater (de theaterzaal) en de Concertzaal. De manier waarop de Concertzaal in het gebouw ‘opgehangen’ is om akoestische redenen zorgt voor bewondering bij de bezoekers. 


Timelapse januari - juni 2019 bouw Onderwijs- en Cultuurcomplex © Gemeente Den Haag

Bekendmaking naam Amare
Achter de schermen werken de vier toekomstige bewoners ZuiderstrandtheaterKoninklijk ConservatoriumNederlands Dans Theater en Residentie Orkest samen aan de verdere invulling van het Onderwijs- en Cultuurcomplex: van de logistiek binnen het enorme complex tot de installaties, inrichting en het toekomstige programma. Een van de eerste zichtbare uitkomsten is de keuze van de naam Amare, die op 10 oktober bekend wordt gemaakt.


Vanaf 10 oktober 2019 heet het Onderwijs- en Cultuurcomplex Amare © Anne Reitsma

In juni 2019 keurt de gemeenteraad het bedrijfsplan van het Zuiderstrandtheater voor Amare goed.

2020

Henk Scholten, directeur van Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag (de officiële naam van het Zuiderstrandtheater), neemt eind januari na 8 jaar afscheid in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Hij stond aan de wieg van de plannen voor het Spuiforum en daarna het OCC/ Amare. Scholten is ook de geestelijk vader van het Zuiderstrandtheater. Per 1 januari 2020 neemt Jan Zoet het stokje van hem over. Zoet was eerder directeur bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), Rotterdamse Schouwburg en is voorzitter van Kunsten ’92.


Afscheid Zuiderstrandtheaterdirecteur Henk Scholten © Wen van Gampelaere 

In maart 2020 breekt COVID-19 uit. Gelukkig loopt de bouw hierdoor geen vertraging op. De Dag van de Bouw gaat helaas niet door.

In juni 2020 is de huisstijl van Amare klaar. Uit twaalf bureaus is het Haagse ontwerpbureau Silo overtuigend uit de bus gekomen. Zij hebben in samenspraak met de bewoners de visuele identiteit van Amare vormgegeven.             

In november 2020 lanceert het Zuiderstrandtheater de vernieuwde website van Amare.

In december 2020 zijn de voor Amare's Danstheater zo kenmerkende goudgele stoelen geplaatst. Ook hangt de trekkenwand in de kap. Een theatertechnische hijsinstallatie zoals deze vind je wereldwijd in alle grote theaterzalen. Hiermee kunnen decorstukken en soms personen hoog in de toneeltoren gehesen worden, uit het zicht van het publiek.


De trekkeninstallatie en de goudgele stoelen in het Danstheater © Martin de Winter, Pelsuma bouwtoezicht

2021

Amare, mei 2021 © Katja Effting 

In juni 2021 gaat de kaartverkoop voor het merendeel van de voorstellingen in seizoen 2021-2022 van start.

Op 2 september vindt de feestelijke opening van Amare plaats in de aanwezigheid van De Koning en Koningin Máxima. Tijdens deze avond draagt de gemeente Den Haag Amare over aan alle bewoners. Lees hier meer over het bezoek van het Koninklijk Paar.

Op 4 en 5 september opent Amare voor het eerst haar deuren tijdens het Open Huis. Meer dan 5000 bezoekers komen alvast een kijkje nemen in het gebouw. Bekijk hier een terugblik van het Open Huis.

Vanaf 19 november begint het seizoen met een openingsweekend. Ondanks de coronamaatregelen zetten de vier bewoners van Amare een geslaagd introducieprogramma neer met dans, klassieke muziek en Haagse popartiesten. Amare is geopend!