9 weetjes over duurzaamheid in Amare
juli 2024, artikel, Foto's © Wouter Vellekoop
In Amare staat duurzaamheid centraal. We mogen ons zelfs het meest duurzaam gebouwde podiumkunstencomplex van Nederland noemen. Wat betekent dit in onze dagelijkse werkelijkheid nu eigenlijk? We nemen je mee in een tour door het gebouw.
1. Zonne-energie
Wat een beauties zijn het. Op het dak van Amare vind je zo’n 4000 m2 aan zonnepanelen die dagelijks in de zon staan te blakeren om energie op te wekken.
2. Nano-luchtbehandeling
Met zo’n 1.500 bezoekers in een zaal is het geen overbodige luxe om te zorgen voor een goede luchttoevoer. Hiervoor hebben wij een stel grote jongens staan op het dak; de luchtbehandelingskasten. Deze duurzame kasten blazen vieze lucht uit en zuigen schone lucht in. De warmte van de uitgeblazen lucht winnen ze terug en die voegen ze weer toe aan de ingeblazen lucht. Zo gaat de warmte niet verloren.
Ook voegen deze kasten vochtigheid toe aan de lucht. Dit gebeurt met zogenaamde nanosproeiers, die kleine deeltjes de lucht in sproeien. Een nieuwe en zeer efficiënte techniek, die veel duurzamer is dan klassieke installaties die bijvoorbeeld werken met stoom.
3. Warmtepompen
In Amare hebben we maar liefst drie warmtepompen staan. In de winter haalt de warmtepomp warmte uit de grond om het gebouw mee op te warmen. De kou wordt dan juist weer onder de grond gestopt. In de zomer gebeurt precies het tegenovergestelde: dan kunnen we koude lucht gebruiken en stoppen we de warme lucht weer de grond in. Een duurzame manier om het gebouw te verwarmen en te koelen zonder uitstoot!
4. Regenwater in je wc
In Amare minderen we op verschillende manieren ons waterverbruik. Met een speciale filterinstallatie wordt bijvoorbeeld regenwater opgevangen. Het water wordt in een tank opgeslagen en vanuit daar naar de openbare toiletten gepompt om je wc door te spoelen. Het kan dus best wel eens zo zijn dat het water er niet helemaal helder uitziet bij het doortrekken. Dat hoeft ook niet!
We proberen op een andere manier water te besparen door de waterdoorstroom van de kranen in het gebouw laag te houden. Dat betekent dus dat er minder water uit de kraan komt dan je zou verwachten. Onze urinoirs hoeven zelfs helemaal niet doorgespoeld te worden. Ze zijn zo ontworpen dat het vuil wordt opgevangen en geneutraliseerd.
5. Verantwoorde schoonmaak
Het schoonmaken van zo’n groot gebouw met zoveel oppervlaktes kost al gauw liters water en vervuilende schoonmaakmiddelen. Gelukkig zorgen we er dagelijks voor dat er verantwoord wordt schoongemaakt met de juiste materialen.
Zo maken we bijvoorbeeld schoon met ozonwater. Geozoneerd water is speciaal gereinigd water. Het water is zo geladen dat het vuil losweekt. Daarom hoeft er geen ander reinigingsmiddel meer aan te pas te komen. We vullen onze spuitbusjes bij de installatie en gebruiken ze bij al onze schoonmaakwerkzaamheden.
6. Climate control
De klimaatcontrole in Amare werkt volledig automatisch. Door het hele gebouw hangen sensoren die bewegingen en lichtintensiteit meten. Die sensoren communiceren met kastjes die de temperatuur, de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte meten.
Op basis van wat gemeten wordt schakelt het systeem zelf de verlichting en het klimaatsysteem in. Er wordt bijvoorbeeld extra warmte, koude of vocht toegevoegd aan de lucht. Of de ledlichten gaan uit als er niemand meer beweegt. Op deze manier is het gebouw altijd optimaal afgesteld en beperken we ons energieverbruik.
7. Vrolijke afvalscheiding
In Amare proberen we zo veel mogelijk te voorkomen dat we afval maken. Daar doet iedereen op zijn eigen manier zijn best voor. Zo printen we bijvoorbeeld steeds minder en zijn onze eigen programmaboekjes digitaal. In de Stadskantine en Brasserie wordt verspilling van voedsel tegengegaan en wanneer mogelijk maken we gebruik van hergebruikte en recyclebare materialen.
Wanneer er dan toch afval is, proberen we dit gescheiden in te zamelen zodat het gerecycled kan worden. Met vrolijke prullenbakken en een duidelijke uitleg proberen we je te verleiden om daar ook je steentje aan bij te dragen. Het aantal prullenbakken is trouwens zo klein mogelijk. Zo worden we allemaal gestimuleerd om weinig afval te produceren en er bewust mee om te gaan. En het scheelt onze schoonmakers ook nog eens veel werk!
8. De natuur is welkom!
In de buitengevel van Amare zijn op meerdere plekken zo’n 50 broedkasten verwerkt voor vogels. Op het dak hebben we ook een aantal verblijven ingebouwd voor vleermuizen. Hier zouden wel 28 vleermuizen kunnen verblijven.
9. Certificaten
Amare heeft meerdere duurzaamheidscertificaten op zak, waar we erg trots op zijn. Het BREAAM-NL Excellent certificaat werd aan ons uitgereikt omdat tijdens de bouw al rekening is gehouden met verschillende duurzame maatregelen. De Green Key GOLD certificering geeft aan dat we niet alleen voldoen aan normen op het gebied van duurzaamheid en milieu, maar ook wat betreft maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).
Meer weten over duurzaamheid in Amare?