Woordeloze liefde

Yeol Eum Son & Svetlin Roussev
Wed 28 Dec / 14:15 - 15:45
Wed 28 Dec ’22
14:15 - 15:45
  • Wed 28 Dec ’22
    14:15 - 15:45
    Nieuwe Kerk, The Hague
    Past event

De jonge Zuid-Koreaanse pianiste Yeol Eum Son is dit seizoen artist in residence bij het Residentie Orkest én Amare. Met het orkest treedt zij vanzelfsprekend op als soliste. Op deze middag in de kerstvakantie laat Amare Yeol Eum Son stralen in een kleurrijk en gevarieerd kamermuziekprogramma met violist Svetlin Roussev. Beleef de veelzijdigheid van Yeol Eum Son.

Programme

Waxman - Love Music, op thema’s uit Wagners ‘Tristan und Isolde’
Kreisler - 3 Oud-Weense Dansen (Liebesfreud, Liebesleid & Schön Rosmarin)
Korngold - 4 Delen uit de Suite bij Shakespeare’s ‘Much ado about Nothing’
Korngold - Marietta’s Lied uit ‘Die tote Stadt’
Strauss - Sonate voor viool en piano

Yeol Eum Son en Svetlin Roussev vormen sinds 2017 een kamermuziekduo. Op hun cd Midnight Bells (2019) omlijsten zij een sonate met mooie miniaturen, net als in het programma van vanmiddag. Rond de sonate van Richard Strauss klinken kortere werken van vier componisten, allen geworteld in Europa. Vanwege de opkomst van het nazisme in Duitsland en Oostenrijk zijn zij in de jaren dertig gevlucht naar de Verenigde Staten.

Strauss componeert zijn enige Sonate voor viool en piano in 1887. Het is het jaar waarin hij zijn toekomstige vrouw leert kennen en de verliefde twintiger schrijft een lyrisch werk. Latere muziek van Strauss heeft veel invloed op de Oostenrijker Erich Wolfgang Korngold. Luister maar naar een instrumentale versie van een van zijn beroemdste aria’s, Marrietta’s Lied uit Die tote Stadt. Met deze opera behaalt de 23-jarige Korngold in 1920 meteen grote successen. In de jaren dertig vertrekt hij naar Amerika en maakt hij in Hollywood naam als componist van filmmuziek. Latere filmcomponisten als John Williams (Star Wars, Jurassic Park, Schindler’s List, Harry Potter I-III) zijn sterk door hem beïnvloed. Dat geldt ook voor Franz Waxman, die in 1934 Europa ontvlucht en naar de Verenigde Staten trekt. Hij componeert er muziek voor zo’n 150 films. Zijn soundtrack voor de film Humoresque (1946) – met onder meer Love Music op thema’s uit Wagners Tristan und Isolde – levert hem een nominatie voor een Acadamy Award op.

De Oostenrijks-Amerikaanse violist en componist Fritz Kreisler, vermaard om zijn virtuoze vioolspel én zijn korte karakterstukjes, staat in de traditie van Paganini: een virtuoos violist die op tournees wereldwijd zijn eigen composities speelt. Uit deze beroemde miniaturen spreekt Kreislers liefde voor zijn geboorteplaats Wenen.

Credits

Yeol Eum Son - piano
Svetlin Roussev - viool