Stories of Kathak - Dans & Talk

Heeramandi edition
Sun 6 Oct / 15:00 - 16:30
Sun 6 Oct ’24
15:00 - 16:30
  • Sun 6 Oct ’24
    15:00 - 16:30
    Amare Studio
  • Toegang is gratis, wel graag reserveren.

In 2024 organiseert Stories of Kathak Heermandi editie! Via gesprek en dans reflecteren we op het verhaal dat verteld wordt in de veelbekeken netflix serie Heeramandi. 

What inspired me was the fight for freedom of every tawaif in her own way

Zuhal Atai - Danseres van Niembooda

Op welke manieren zien we hoe verschillende verhalen in Heeramandi tot uiting komen? Hoe kunnen we het concept van Tawaif begrijpen en hoe hangt dit samen met onze feministische strijd? Welke vormen van verzet komen we tegen en hoe zijn deze verbonden met ideeën over sisterhood en internationale solidariteit vandaag de dag? Deze vragen zullen we verkennen via verschillende kritische perspectieven vanuit movement building, positie van vrouwen van kleur, psychologie, gender en embodied knowledges. 

Kathak is een multidisciplinaire kunstvorm uit Noord-India. Katha betekent in wezen storytelling. Verhalen worden via dans(theater), zang en muziek gedeeld. Hoewel Kathak in een ver verleden is ontstaan, zien we dat de dansvorm constant met de tijd en plaats waarin het wordt gedanst meeverandert. Zo lezen we invloeden af van Hindoeïsme en Islam, maar zien we eveneens sporen van danstechnieken vanuit ballet.

Reserveer alvast een plek in je agenda voor 6 okt in de middag! Dans met deelnemers van de zomerworkshop Sakal Ban en studenten van Kathakdansschool Niembood

 

Het programma van de Dans & Talk bestaat uit rituelen, dans, gesprek en mogelijkheden voor publiek om hun perspectief te delen. De gedachte hierachter is om gezamenlijk een omgeving te creëren waarin we sensitief naar elkaar zijn en onze zintuigen de ruimte geven om gesprek en dans te voelen en ervaren.  

Gesprekspanel

Louise Autar
Louise Autar is een Surinaams-Hindostaanse feministische en dekoloniale spreker, onderwijzer, onderzoeker, moderator en (community) organizer uit Rotterdam. Haar passie ligt in onderwijs, met name processen van ontleren en bevragen van wat ‘normaal’ gevonden wordt. Hierbij verbindt zij het persoonlijke aan structurele ongelijkheden. Vanuit dit kader zal zij reflecteren op Heeramandi, met aandacht voor de beeldvorming omtrent de tawaif, maar ook de sporen van koloniaal gedachtegoed en welke feministische interventies daarmee breken.

Pravini Baboeram
Pravini Baboeram is een artiest, community organizer en creatief producent. Ze was de drijvende kracht achter Tetary Must Rise, een crowdfundingcampagne om het standbeeld van kolonisator Barnet Lyon te vervangen door de Hindostaanse verzetsstrijder Janey Tetary in Suriname. Ze is ook initiatiefnemer van Indian History Month door het Sarnámihuis, waarin historische bijdragen van mensen uit de Indiase diaspora worden gevierd. Pravini schreef, produceerde en regisseerde ook de muziekdocumentaire “The Uprising”, een film over de antiracisme- en dekoloniale beweging in Europa. In Stories of Kathak zal ze vanuit het perspectief van dekoloniaal verzet en sociale beweging reflecteren op de Heeramandi serie.

Shivani Jagroep
Shivani Jagroep is een Amsterdams Surinaams-Hindostaanse feminist met een dekoloniale inslag en zakelijk leider bij The Black Archives; een archief en kenniscentrum voor verborgen geschiedenis en verhalen van en voor Zwarte mensen en mensen van kleur. Zij stond samen met andere activisten en lobbyisten aan de wieg van tal van initiatieven zoals Zwarte Piet is Racisme, Zwart Manifest, maar ook de “Holi is geen Houseparty” campagne tegen de zogenaamde “Holifestivals” in de zomer. Daarnaast zit en zat zij in verschillende raden van bestuur in de culturele sector en adviseert zij startende instellingen in governance, finance en fundraising. Zij heeft een achtergrond in antropologie en ontwikkelingssociologie en zal vanuit die lens reflecteren op de positie van de vrouw en de rol van zelfopoffering in de Heeramandi serie.  

Rishma Khubsing
Rishma Khubsing heeft een Surinaams-Hindostaanse achtergrond. Ze is geboren in Deventer en gevestigd in Amsterdam. Rishma werkt als klinisch psycholoog en trancehealing therapeut in haar eigen praktijk Psychoniyamas in Amstelveen en is initiatiefnemer van stichting 3 mei, een liefdevolle verzoek. Deze stichting organiseert jaarlijks de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden, waar de voorouders van ruim 50 landen met een relatie met het Nederlands koloniaal verleden worden herdacht en er collectieve helingsrituelen worden uitgevoerd op de Dam in Amsterdam. De intentie is om een bescheiden bijdrage leveren aan collectieve heling en meer verbondenheid tussen de verschillende culturele groepen in Nederland.In het verleden heeft Rishma kathak gedanst. Zij zal vanuit psychologie en spiritualiteit reflecteren op Heeramandi.

Voor meer informatie over Stories of Kathak en quotes kijk hier

Credits

Louise Autar spreker
Pravini Baboeram spreker
Shivani Jagroep spreker
Rishma Khubsing spreker
Studenten van kathakdansschool Niembooda dans
Kevita Junior productie
Kewita Ramcharan productie 
Patty Broese- van Groenou productie
Sharon Wezer productie
Shawita Parag grafisch ontwerp
Anima Jhagroe-Ruissen concept en regie