Maduro

Amare, Residentie Orkest en De Dutch Don't Dance Division i.s.m. Kwekers in de kunst en Rabarber
Thu 1 Sep - Wed 7 Sep
Thu 1 Sep ’22
-
Wed 7 Sep ’22

Maduro is een nieuwe opera over een verboden liefde, verzet en verraad, in tijden van oorlog én het ontstaan van Madurodam. Deze stadsopera vertelt het verhaal van de jonge oorlogsheld George Maduro, zijn leven, zijn ongelukkige liefde, zijn heldendom en zijn tragische dood, verweven met het verhaal over het ontstaan van Madurodam: het vrolijke monument waarmee we hem nog altijd herdenken. 

De grootschalige muziektheaterproductie ‘Maduro’ vervlecht op ingenieuze wijze het leven van George Maduro en de stichting van Madurodam.

Den Haag Centraal

Pieter van de Waterbeemd schreef het libretto en componist Bob Zimmerman de muziek. Maduro is een samenwerking van Amare, het Residentie Orkest, De Dutch Don't Dance Division i.s.m. Kwekers in de kunst en Rabarber. Bij Maduro zijn meer dan 100 zangers uit Den Haag en omstreken betrokken, naast professionele musici en solisten.  

Het verhaal

George Maduro
George Maduro (1916- 1945) werd geboren op Curaçao in een zeer rijke familie van Sefardisch-Joodse afkomst. Tijdens zijn studie rechten in Leiden wordt hij verliefd op Hedda, een jeugdvriendin, die afkomstig is uit een protestantse familie. Hun liefde kan wegens de verschillende religieuze achtergronden, niet rekenen op de goedkeuring van hun beider families en staat zwaar onder druk. Maar ze zetten door. Dan begint de oorlog.

In die eerste oorlogsdagen, boekt de optimistische en gedreven George een belangrijke overwinning, waarvoor hij later postuum de militaire Willemsorde zal ontvangen. Na de capitulatie, sluit hij zich aan bij het studentenverzet. Hij wordt opgepakt en gevangen gezet in de beruchte Haagse gevangenis: het ‘Oranjehotel’. Hij komt vrij en probeert het land uit te vluchten, maar in deze allesvernietigende oorlog is een goede afloop absoluut geen gegeven.

Madurodam
Bep Boon van der Starp vat na de oorlog het plan op om een miniatuurstad te bouwen, waarin beroemde gebouwen en projecten uit Nederland te zien zullen zijn. Van de entree wil zij studenten die aan tbc lijden ondersteunen, zodat ze tóch kunnen studeren. Ze overwint op geheel eigen wijze de vele problemen en moet in haar eentje vaak opboksen tegen sceptische mannen, die niet gewend zijn aan een ondernemende vrouw. Haar motto: ‘Waar een wil is, is een Bep’. Wanneer het plan door gebrek aan geld toch dreigt te mislukken, verschijnen de ouders van George Maduro op het toneel. Zij zoeken een monument voor hun zoon. En zo komen beide verhalen bij elkaar.

Achtergrond
Na Harde Handen, De Vloek op Scheveningen, Scheveningse Kuren en Vrouw Houtebeen presenteren Amare, het Residentie Orkest en De Dutch Don't Dance Division in samenwerking met Kwekers in de kunst en Rabarber de opera: Maduro.
Maduro kan gerealiseerd worden dankzij de enthousiaste samenwerking met Madurodam. Oorspronkelijk was de opera gepland voor 2019 als onderdeel van de viering van 75 jaar vrijheid.


Uit de pers

"De krachtige bariton Alexander de Jong geeft met flair vorm aan de innerlijke conflicten van twintiger Maduro. Zangeres Marlies Ruigrok voorziet Hedda van aantrekkelijke tegenkleuren. En Frank Dolphin Wong en Herma van Piekeren blazen warme adem in de radeloosheid van Georges ouders. Spil van deze grootschalige stadsopera is musicalster Doris Baaten als ondernemende Bep Boon-van der Starp."
De Volkskrant


"Een prachtig samenwerkingsinitiatief voor Haagse cultuurinstellingen. Het grote ensemble levert ook overweldigende massale toneelbeelden op."
Trouw


"Geen geringe opgave voor componist Bob Zimmerman en librettist Pieter van de Waterbeemd: het vertellen en verklanken van het verhaal van de tragische oorlogsheld George Maduro én dat van de stichting van de naar hem vernoemde miniatuurstad. Ze losten de puzzel intelligent op, bleek donderdagavond in Amare, waar de ‘Maduro’ in première ging."
Den Haag Centraal

Opera over liefde in oorlogstijd en het ontstaan van Madurodam

Ook geschikt voor kinderen en jongeren vanaf 12 jaar

Credits

Artistiek team

Libretto: Pieter van de Waterbeemd 
Muziek: Bob Zimmerman 
Regie: Jeroen Lopes Cardozo
Dirigent: Rick Schoonbeek
Choreografie: Thom Stuart
Choreografie koren: Jean-Louis Barning 
Musici: Residentie Orkest (Hoei Lien The, Remus Rimbu, Jacomine Punt, Harry Broom, Daniel Grácio Carias, Roger Cramers, Pedro Pacheco Victorino, Alfonso Saiz Revuelta, Dorian, Cooke, Ron Shaaper, Hendrik Marinus, David Perez Sánchez, Anton van Houten, Jennifer Heins, Ernestine Stoop, Jos Baggermans, René Spierings, Hans-Peter Spannring)
Koor: 120 zangeressen en zangers 
Instuderen koren: Boudewijn Ruigrok en Rick Schoonbeek
Decorontwerp: Pink Steenvoorden
Lichtontwerp: Arjen Bijtelaar & Mathijs Grool

Solisten

George Maduro: Alexander de Jong
Bep Boon-van der Starp (stichteres van Madurodam): Doris Baaten
Hedda de Haseth Möller (geliefde van George): Marlies Ruigrok
Jossy Maduro (vader George): Frank Dolphin Wong
Beca Maduro (Moeder George): Herma van Piekeren
Anton (Broer van Hedda, vriend van George): Max Bruins
Onbekende soldaat: Joris van de Waterbeemd
Dansers: De Dutch Don’t Dance Division
Kinderen van Theaterschool Rabarber
Bijrollen: deelnemers uit Theaterkoor Dario Fo van Kwekers in de kunst

Decorbouw: Einstein Design
Bouw huis Maduro: Frank Peltenburg
Kostuumontwerp: Tanja Schwerdfeger
Uitvoering kostuums: Bernadette Kijzers, Tanja Schwerdfeger en Daan Wieman
Campagnebeeld: Joren Joshua
Techniek: Arno Wijnberg, Manon van den Nouland, Sandra Wubs, Onno Noordeman, Marco Tiessens, Robert Streefland, Alex van Doesburg, David van Akkeren 

Maduro is een productie van Amare in co-productie met Residentie Orkest en Dutch Don’t Dance Division. Productiepartners zijn Kwekers in de Kunst en Rabarber. Mediapartner is Madurodam.

 

Met dank aan: VSB Fonds, Fonds 1818, Vriendenloterij Fonds, Fonds Podium van de Stad, Prins Bernard Cultuurfonds, Cultuurschakel, Gemeente Den Haag, Stichting Madurodam Kinderfonds.